Persiaran Tun Arshad nama baharu bagi Persiaran Institut di Shah Alam atas titah Sultan Selangor

Pada 23 Jun lalu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan supaya nama Persiaran Institut di Seksyen 1, Shah Alam, Selangor ditukar kepada Persiaran Tun Arshad, bersempena nama Pengarah Pertama Institut Teknologi MARA (ITM).

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Alam Shah, titah berkenaan sudah diluluskan dan dikuatkuasakan serta-merta oleh Kerajaan Selangor menerusi Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

“Pertukaran nama persiaran ini merangkumi jalan sepanjang 1.62 kilometer bermula dari Bulatan Bistari Seksyen 2 (di hadapan pintu masuk utama Universiti Teknologi MARA/UiTM) hingga ke persimpangan lampu isyarat berhampiran Universiti Selangor (Unisel) Seksyen 7, Shah Alam.

“Penukaran nama persiaran ini bagi mengenang jasa Allahyarham Tun Arshad Ayub yang juga tokoh pendidikan negara dihormati dan disegani serta banyak berjasa memperkasakan sistem pengajian tinggi di negara ini khususnya pembangunan UiTM,” katanya menerusi laman Fb Selangor Royal Workplace.

Pemasangan papan tanda nama persiaran baharu ini telah pun selesai dilakukan oleh MBSA.

Arshad, 93, menghembuskan nafasnya pada 14 Jun lalu. Allahyarham berkhidmat sebagai Pengarah ITM sejak 1967 hingga 1975 yang kini dikenali sebagai UiTM. Sepanjang hayatnya, Allahyarham menabur bakti di UiTM, seterusnya dilantik Professional-Canselor selepas bersara daripada perkhidmatan awam selepas berkhidmat selama 32 tahun.

Comments are closed.