Perodua terima 25,100 tempahan pada hari terakhir pengecualian cukai – tertinggi dalam masa satu hari

Pada hari terakhir pengecualian cukai jualan dan servis (SST) 30 Jun lalu, Perodua telah menerima 25,100 tempahan untuk kenderaan jualannya. Perkara ini didedahkan bersama dengan prestasi keseluruhan jualan syarikat itu sepanjang tahun 2022, di mana ia berjaya menyerahkan 127,343 buah kenderaan kepada pelanggan – 30% lebih tinggi berbanding tempoh sama tahun lepas.

“Terdapat serbuan ketara untuk tempahan kenderaan, terutamanya apabila kerajaan mengumumkan penyambungan tempoh pendaftaran kepada 31 Mac 2023, dan kami berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana memilih Perodua sebagai jenama pilihan mereka,” kata presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad.

“Berkenaan pengecualian cukai jualan; pada hari terakhir inisiatuf tersebut, Perodua menyaksikan tempahan paling tinggi dalam masa satu hari, pada 30 Jun 2022, dengan 25,100 tempahan kenderaan diterima. Ia tidak pernah berlaku sebelum ini dan merupakan satu bukti potensi pertumbuhan industri automotif Malaysia dengan insentif yang betul. Kami berterima kasih kepada kerajaan kerana menyambung tempoh pendaftaran ini kepada 31 Mac 2023, memandangkan kami memang memerlukan tempoh itu untuk memenuhi permintaan setakat ini,” tambah Zainal.

Berakhirnya pengecualian SST ini, harga kenderaan Perodua telah meningkat antara RM723 ke RM4,674, atau dalam kadar peratusan, ia adalah antara 1.63% ke 6.38%. Semua mannequin Perodua dipasang dalam negara, jadi semasa pengecualian cukai ini, pelanggan dapat menikmati pengecualian SST sebanyak 100%.

Comments are closed.