Perodua Alza 2022 terima ASEAN NCAP lima-bintang

New Automobile Evaluation Programme for Southeast Asian Nations (ASEAN NCAP) telah memberikan penarafan lima-bintang kepada Perodua Alza 2022 yang baru saja dilancarkan, dengan skor keseluruhan 81.64 mata.

MPV tujuh-tempat duduk serba baru ini merupakan mannequin keempat yang dinilai di bawah protokol terkini 2021-2025 yang terdiri daripada empat kategori; perlindungan penumpang dewasa (AOP), perlindungan penumpang kanak-kanak (COP), bantuan keselamatan (SA) dan keselamatan penunggang motosikal (MS). Ia juga menjadi mannequin kedua Perodua yang diuji di bawah kitaran yang lebih komprehensif ini selepas Ativa.

Menurut laporan ASEAN NCAP, varian Alza yang diuji ialah X yang paling asas. Semua tiga varian yang ditawarkan datang dengan enam-beg udara sebagai normal, VSC, kawalan cengkaman, ABS, EBD, bantuan brek, sistem peringatan tali keledar, lampu tinggi automatik, amaran penukaran lorong dan penghindaran serta AEB dengan pengesanan pejalan kaki. Cuma AV yang turut menerima peninjau titik buta dan sistem bantuan lain.

Dalam kategori AOP, Alza mencatatkan 28.96 mata daripada 32 mata keseluruhan, dengan 43.04 daripada 51 mata untuk COP. Kategori MS pula menyaksikan MPV berkenaan meraih lapan daripada 16 mata, dan untuk kategori SA, 19.50 daripada 21 mata. Secara keseluruhannya, skor akhir membolehkannya menerima penarafan lima-bintang.

“Perodua Alza merupakan mannequin kedua Perodua yang diuji di bawah protokol 2021-2025 ASEAN NCAP. Walaupun keperluan keselamatan terkini yang lebih ketat diperlukan oleh ASEAN NCAP, Perodua terkehadapan dalam hal ini dengan menyertakan beberapa teknologi bantuan keselamatan utama sebagai ciri normal untuk semua varian. Adalah amat membanggakan untuk melihat pengeluar kenderaan Malaysia begitu progresif dalam aspek keselamatan kenderaan dengan memenuhi keperluan ketat ASEAN NCAP,” ujar Ketua Pengara MIROS, Khairil Anwar Abu Kassim.

Comments are closed.