Norton Commando 961 akan dikeluarkan semula – pendaftaran minat dibuka, dibuat di Solihull, UK

Norton yang sudah bergelut dengan masalah kewangan sekian lama kini dimiliki oleh TVS Motors, sejak tahun 2020. Selepas semua hal pengurusan dirombak semula, ia kini bersedia untuk menawarkan model-model menarik kepada pengguna.

Ini sudah ditunjukkan dengan pendedahan mannequin V4CR dan V4SV pada tahun 2021, dan bakal diikuti oleh Commando 961. Setakat ini cuma dua gambar teaser sahaja yang ditunjukkan untuk mannequin tersebut, dan pendaftaran minat untuknya kini dibuka melalui laman internet rasmi jenama dari United Kingdom yang sudah berusia lebih 120 tahun tersebut.

Nama Commando ini sudah digunakan oleh Norton untuk modelnya yang dikeluarkan sejak tahun 60-an, tetapi untuk Commando 961, ia adalah satu produk yang dikeluarkan waktu syarikat itu dipegang oleh pemilik dari Amerika Syarikat di awal tahun 2000.

Melalui gambar teaser yang disiarkan, kita boleh melihat Commando 961 baru ini masih mengekalkan bentuk cafe racer klasik, dengan hanya satu tempat duduk sahaja, pemegang yang mempunyai pendakap di tengah (bukan clip-on), lampu bulat terdedah serta dua ekzos yang terletak masing-masing di kiri dan kanan motosikal.

Panel meter dilihat menggunakan bentuk bulat klasik sementara fork hadapan pula berwarna emas, memberi gambaran seakan ia akan dipasang dengan unit daripada Ohlins seperti Commando 961 sebelum ini. Ia diberitahu akan dikeluarkan di kilang baru Norton di Solihull, United Kingdom.

Bersama gambar ini turut tertulis, “dengan lebih ketrampilan dan keterujaan, edisi baru ini membangkitkan semula masa yang lebih ringkas. Apabila anda membawanya di atas jalan, anda akan membuat pernyataan yang berani; ringkas dan sofistikated, intipati kemewahan moden.”

Comments are closed.