Chery Omoda 5 dengan jarak gerak EV 450 km akan tiba di Malaysia – pesaing Ora Good Cat dan Kona EV?

Tidak lama selepas tempahan untuk SUV elektrik Chery Omoda 5 dibuka di China, laman Facebook Chery Malaysia juga mula menjemput orang ramai untuk memberikan pandangan serta cadangan berkenaan mannequin tersebut.

Beberapa perincian Omoda 5 ini juga telah didedahkan di dalam borang kaji selidik tersebut, termasuk kuasa puncak 150 kW (204 PS) dan tork 400 Nm, serta bateri 64 kWh yang mampu memberikan jarak gerak 450 km. Bateri ini boleh diisi kembali dari kosong ke 80% melalui pengecasan pantas dalam masa 40 minit, dan apabila menggunakan pengecas berkadar lebih rendah, ia akan mengambil masa lima jam.

Turut ditunjukkan adalah dimensi Omoda 5, yang mencatat panjang 4,374 mm, lebar 1,824 mm, tinggi 1,585 mm dan jarak roda 2,630 mm. Ini sekaligus menjadikan ia sedikit lebih pendek (-26 mm) dan kurang lebar (-6 mm) berbanding Omoda 5 yang menggunakan enjin pembakaran dalaman biasa.

Melalui kaji selidik itu juga, Chery Malaysia mahu mendapatkan maklum balas orang ramai, bahagian luaran dan dalaman mana yang mereka paling suka, dan tidak suka berkenaan Omoda 5 elektrik. Turut ditanya adalah berkenaan pesaing terdekat Omoda 5 EV, seperti Hyundai Kona Electric dan GWM Ora Good Cat.

Omoda 5 versi enjin pembakaran dalaman telah pun disahkan akan dilancarkan di Malaysia, dan negara kita akan menjadi antara pasaran antarabangsa luar China terawal yang menerimanya, dan diikuti pasaran lain seperti Australia dan Eropah.

SUV segmen B dari pengeluar China ini juga sudah pernah ditemui diuji atas jalan raya di negara kita, namun seluruh badannya masih lagi ditutup dengan pelekat camouflage. Turut dalam perancangan adalah pemasangan dalam negara (CKD) untuk mannequin ini.

Comments are closed.